S komponentami Viega je koupelna jako oáza pohody

Dirk Meuleneers ze studia Meuleneers v Krefeldu navrhuje koupelny pro zákazníky všech generací. Proto také ví, jak důležité jsou kvalitní, moderní, technicky propracované, dobře vypadající, a přitom snadno použitelné výrobky.

Usnadňují člověku život, jsou praktické, šetří čas a poskytují dostatek prostoru různým věkovým skupinám uživatelů. Z koupelny se tak stává příjemné a komfortní místo nejen pro hygienu, ale také k odpočinku.

Pane Meuleneersi, co je z Vašeho pohledu základním rysem komfortní koupelny?

Komfortní koupelny jsou takové, které se dají jednoduše využívat v jakémkoliv věku. Předvídavé plánování je tady určitě mnohem důležitější než v jiných oblastech. Souvisí s tím jasně rozčleněná prostorová architektura, stejně jako dostatečný prostor pro pohyb. Komfortní koupelna by ovšem neměla být zaměňována s bezbariérovou koupelnou, kde odpovídající normy předepisují mnoho dalších požadavků. Koupelna a pocit komfortu k sobě neodmyslitelně patří. Člověk zde tráví poměrně velkou část času, a to již od raného dětství, až do svého stáří. Proto by této skutečnosti měla být adekvátně přizpůsobena. V koupelně probíhá péče o nejmladší členy rodiny, kteří se zde později učí samostatným hygienickým návykům. Připravujeme se tady na nový den, ve vaně nebo ve sprchovém koutě relaxujeme. Koupelnu využívají také naše návštěvy. V neposlední řadě by měli lidé myslet na budoucnost a nezapomenout, že může přijít doba, kdy každý pohyb nebude už tak snadný. Koupelna by měla být oázou pohody, kam se rádi vracíte a kde načerpáte energii.


Jak postupujete ve vašem designérském studiu při plánování koupelny?

V případě komfortní koupelny musíme nabídnout prostor a podmínky dostupné všem generacím. Proto volíme jak vanu, tak i sprchu co nejvíce v úrovni s podlahou. V našem případě jsme u vany vybudovali schod, který může být využitý k sezení, ale i k odkládání věcí. Sprcha ve stejné úrovni s podlahou vypadá dobře a získává na významu i v případě využití například staršími lidmi nebo lidmi s omezenými možnostmi pohybového aparátu. Poskytuje bezbariérový přístup, doplněný vhodnou lavicí k sezení.

Dalším důležitým aspektem při plánování koupelny je také toaleta. Nejde tady pouze o její umístění v místnosti, ale také o otázku výšky sedu. Dětem logicky více vyhovuje, když je toaleta níže. Dospělí, a především starší lidé, ocení naopak vyšší pozici. Viega poskytuje se svým předstěnovým systémem Prevista s nastavitelnou výškou velice pohodlné, flexibilní řešení. Stiskem tlačítka je možné keramiku zcela snadno posouvat až v rozpětí osmi centimetrů směrem nahoru nebo dolů. Výšku WC sedátka lze proto kdykoliv přizpůsobit individuálním potřebám. Podobné řešení nabízí Viega také v rámci umyvadel. I v tomto případě je možné bez elektroniky umyvadlo kdykoliv snadno spustit níže nebo ho opět zvednout.

Co byste poradil při výběru produktů?

Při zařizování koupelny na míru všem generacím klademe důraz především na výrobky, které usnadňují člověku život. Všechny produkty by měly být moderní, technicky vyspělé, a přitom snadno použitelné. To se týká například elektronicky řízených vodovodních armatur u vany , které hlídají nastavení teploty a automaticky zastaví přítok vody při dosažení požadovaného množství. Pokud jde o design interiéru, cenným doplňkem jsou předstěnové instalační prvky. Zakryjí veškeré potrubí, rozdělují prostor a nabízejí možnost praktického zabudování polic nebo celých skříněk.


Důležitým aspektem je určitě také osvětlení, že?

Přesně tak. Je opravdu důležité naplánovat umístění vhodného osvětlení na správná místa. Jinými slovy: mělo by jít o propracovanou souhru nepřímého a přímého osvětlení, komfortu a bezpečnosti. Dnešním trendem je rozmístění více energeticky úsporných světelných zdrojů, určených pro různé účely. Pomalu se ustupuje od jediného centrálního svítidla, protože je méně flexibilní a v dnešní době nudné. Ostatně už i sanitární produkty, jako je například ovládací deska pro WC nebo další výrobky, mohou být trendy a umí nabídnout možnost zabudovaného orientačního osvětlení, jako například ovládací deska Visign for More 201 z řady Visign.

Osvětlení také podtrhuje vizuální efekty barev a materiálů. My jsme se rozhodli využít dřevo a vytvořit tak celkový dojem oázy pohody pro všechny věkové generace.

GALERIE OBRÁZKŮ