Při výběru radiátoru trvejte na skutečně kvalitním povrchu, bude vám sloužit po generace

Kvalitní povrch radiátoru není pouze estetickou záležitostí. Je to především pojistka dlouhé životnosti otopného tělesa. Zdánlivě bezvadný vzhled však sám o sobě není zárukou kvality. Při výběru radiátoru byste se proto měli zajímat nejen o to, jak kvalitní je jeho chromování nebo lakování, ale také co je pod povrchem – jakou technologií byl radiátor vyroben a jak těsně byly provedeny sváry. Výběr barevného provedení je pak třešničkou na dortu, která vás bude těšit jen v případě, že jste při výběru nic nepodcenili.

Chcete mít jistotu, že nemalou investici do radiátorů nebudete muset za pár let v důsledku nekvalitního provedení povrchu opakovat? Zároveň nechcete řešit problémy nedostatečného výkonu či nefunkční armatury? Pak sáhněte po značce, která dokáže garantovat prvotřídní kvalitu materiálu, zpracování i povrchu radiátorů, aniž by vás omezovala při výběru typu napojení, možností kotvení, tvaru, velikosti, barvy povrchu nebo barevného sladění armatury. Zdá se vám to jako nadlidský úkol? Řešení nabízí švýcarský výrobce designových radiátorů Zehnder.

 

Tajemství dlouhé životnosti se skrývá pod vrchním lakem
Přestože značka Zehnder nabízí lakované radiátory ve všech cenových kategoriích, všechny, ať už bytové, anebo koupelnové, jsou opatřeny dvouvrstvým lakováním. Radiátor je po svaření nořen do antikorozní lázně, která vytvoří první vrstvu vysoce odolného antikorozního laku. Po vysušení je pak elektrostaticky nanášena vrstva vrchní práškové barvy a lak se vypaluje na požadovanou tvrdost.  Výsledkem je dokonale hladký povrch, vyšší odolnost proti mechanickému poškození, podstatně vyšší odolnost vůči korozi. Snazší je i čištění, protože na dokonale hladký povrch nepřilne prach. Stačí občasné vyčištění speciálním lanolinovým kartáčem Zehnder z pravé ovčí vlny. Provoz i úklid se přitom obejde bez prachu, což ocení zejména alergici a astmatici. 

 

Riziko poškození povrchu existuje vždy, lze jej ale snížit na minimum
Ani sebekvalitnější povrch ovšem není nezničitelný. Riziko představuje samotná manipulace s radiátorem při instalaci, používání agresivních čisticích prostředků, anebo neopatrné nakládání ostrými předměty v jeho blízkosti. Upadne-li vám na radiátor ostrý těžký předmět, nejspíš se to neobejde bez šrámu. Pokud je ale radiátor kvalitní, projeví se ochranná funkce spodní tvrzené vrstvy.  „Tradičně největší výzvou je pro radiátory vlhkost – kvalitu jejich povrchu nejlépe ověří opakované zavěšování vlhkých ručníků,“ říká k rizikům poškození radiátoru Ing. Miroslav Váša, produktový manažer Zehnder pro oblast designových radiátorů, a dodává:  „Kvalita antikorozní vrstvy a přidání druhé vrstvy laku minimalizuje pravděpodobnost, že se vlhkost z prostředí koupelny dostane až na ocel, z níž jsou radiátory vyrobeny. Protože ne každý si může dovolit investovat do radiátorů z nerezové oceli, kde problém koroze odpadá, snažíme se docílit podobné odolnosti i u běžné oceli. Tím se radiátory Zehnder liší od běžné konkurence.“ Prvotřídní dvouvrstvé lakování je ale důležité i u bytových radiátorů, které jsou sice méně ohroženy korozí díky nižší vlhkosti, ale naopak jsou více vystaveny možnosti mechanického poškození.

Pozor na zavzdušněné radiátory
I ten nejlepší radiátor ovšem potřebuje základní péči, jak vysvětluje odborník z firmy Zehnder:„O stav otopné soustavy je třeba se starat. Zavzdušnění radiátoru nejenže výrazně snižuje jeho topný výkon, ale navíc urychluje narušení jeho povrchu. Lak je vždy mírně porézní, a pokud se horní část zavzdušněného radiátoru neprohřívá, při opakovaném zavěšování mokrých ručníků povrch trpí dlouhodobým vystavením vlhkosti. Ta může postupem času proniknout až na samotnou ocel a spustit korozi.“ Druhá vrstva laku ale i v takovém případě tento proces výrazně zpomaluje, čímž prodlužuje životnost radiátoru.  

Neviditelné sváry nejsou jen designovou finesou  
Výjimečnost radiátorů Zehnder ale nezačíná lakováním. Designové radiátory Zehnder jsou vyráběny z vysoce přesných ocelových trubek, které jsou vzájemně spojeny svařováním bez viditelných svárů. Toho značka dosahuje díky inovativní technologii laserového a hybridního svařování, které zajišťuje absolutní těsnost spojů a umožňuje pak zmiňovanou dokonalou povrchovou úpravu. Neviditelné sváry jsou výsadou jak ocelových radiátorů, tak i radiátorů z nerezové oceli, které jsou právem považované za nesmrtelné. Pozor si ale dejte na agresivní čisticí prostředky, které dokážou poškodit i jinak odolný nerezový radiátor!  Vzhledově velmi atraktivní a designéry oblíbená je kartáčovaná nerezová ocel, z níž můžete mít například koupelnový radiátor Zehnder Subway nebo Zehnder Quaro. Vysoký lesk podobný chromu, kterého se dosahuje ručním leštěním, pak na sobě mohou nést například radiátory Zehnder Chime nebo Zehnder Alban.

Ochranu ocelových radiátorů proti korozi lze posílit také zinkováním, které si u některých řad radiátorů Zehnder, například Zehnder Charleston nebo Zehnder Excelsior, můžete objednat za příplatek. Ocel se před nanášením dvojího laku pokryje vrstvou zinku, která ještě zvýší odolnost radiátoru. Zinkování ale nerez ovšem nejsou levnou záležitostí, a tak se značka Zehnder snaží kompenzovat handicap „obyčejné“ oceli svými technologickými inovacemi.

Není chrom jako chrom
Díky univerzálnosti a příznivé ceně jsou stále populární i chromované radiátory. Při jejich výběru je ale na místě obezřetnost. „Není chromování jako chromování,“ komentuje Miroslav Váša potřebu dobře zvážit levná řešení. Výhodou chromovaných radiátorů Zehnder je vysoce jakostní chromování ve čtyřech kovových vrstvách. „Na očištěný a odmaštěný radiátor postupně nanášíme dvě vrstvy mědi a po jedné vrstvě niklu a chromu. Měděné vrstvy chrání radiátor před korozí a vyhlazují nerovnosti, nikl dodává chromu typický „stříbrný vzhled“ a dále zvyšuje odolnost proti korozi a hladkost povrchu. Poslední chromová vrstva dává radiátoru výsledný vzhled, je garantem lesku a tvrdosti povrchu. Celý proces završuje leštění.“ popisuje proces chromování odborník. Výhodou dodatečné vrstvy mědi, která není standardem u běžných radiátorů, je hladkost a tvrdost povrchu, vyšší odolnost proti oděru a korozi, vysoký lesk a dlouhá životnost. Zehnder používá toto vysoce jakostní chromování vždy: od základních modelů jako Zehnder Aura až po ty nejdražší, například Zehnder Yucca. Při výběru tak nelze sáhnout vedle, ať už pracujete s jakýmkoli rozpočtem. 

Více na www.zehnder.cz.

GALERIE OBRÁZKŮ