Podlehnout předsudkům se nevyplatí… rekuperace ano!

Předchozí zkušenost se zastaralými technologiemi, nevhodný výběr jednotky či nesprávné nastavení celého systému… To jsou důvody, proč kolem řízeného větrání s rekuperací tepla stále panuje řada předsudků.

„Mnozí potenciální uživatelé s pořízením systému řízeného větrání s rekuperací váhají, jelikož nejsou přesvědčeni, že se jim počáteční investice vyplatí,“ uvádí Bc. Pavel Vořech, produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder, a vysvětluje: „Řízené větrání s rekuperací tepla přitom významně ovlivňuje energetickou náročnost budov. Pokud je systém kvalitní, správně navržený a nastavený, může dosáhnout až 94% účinnosti rekuperace, čímž dokáže uspořit až polovinu nákladů na vytápění.“ Stabilní temperování vzduchu díky rekuperaci je totiž energeticky mnohem efektivnější, než manuální větrání okny. Těmi si do interiéru v zimním období pouštíme studený vzduch, který je třeba ohřát – což znamená více topit. „Provoz větrací jednotky v běžném rodinném domě se v nákladech na energie pohybuje v řádu nižších stovek měsíčně, nikoli tisíců korun, jak se mnozí domnívají,“ dodává odborník.

Mylná je navíc i představa úspor při dočasném vypnutí systému řízeného větrání například při odjezdu na dovolenou. To naopak efektivitu rekuperace snižuje. V případě potřeby je možné využít integrovaných technologií samotných jednotek – například větrací jednotky Zehnder ComfoAir Q nabízejí úsporný režim „AWAY“, při kterém je spotřeba energie naprosto zanedbatelná, pouze kolem 10 W.

Investice do bydlení je zkrátka investicí na celý život a podléhat předsudkům při jejím zvažování se nevyplácí. Samotná rekuperace naopak rozhodně ano. www.zehnder.cz