Skleněné dveře v interiéru aneb co dokážou světla a barvy

Skleněné interiérové dveře nejen dobře vypadají, ale především prosvětlí prostor. Vybrat si můžete mezi mnoha typy prosklení, které navíc lze v domě či v bytě kombinovat.

Prosvětlení je velmi příjemné například v kuchyních, obývacích pokojích, jídelnách nebo pracovnách. Méně vhodné je do ložnic, v kterých by měla být po zhasnutí co největší tma, a měly by poskytovat pocit intimity. Nicméně dnes už se vyrábějí také prosklené dveře s neprůhlednými mléčnými nebo kouřovými skly, přes které vidíte jenom rozmazané obrysy, a v místnosti navodí dojem příjemného soukromí.

U dveří se skleněnými prvky se nemusíte bát ani hluku. Mají podobné protihlukové vlastnosti jako klasické dveře. Stejně tak nejsou na místě obavy o bezpečnost, protože je u nich možné použít tvrzené bezpečnostní sklo.

V dokonalém souladu
V obytných místnostech je vhodné sladit barvu a povrchovou úpravu dveří s barvou a stylem nábytku. Bílé a světlé dveře udělají dobrou službu v místnostech, které potřebují prosvětlit a kterým chcete dodat eleganci a styl. Tmavé, případně až černé dveře se hodí tam, kde se pohybují dětí, případně domácí mazlíčci. A také tam, kde hrozí častější zašpinění, třeba u dveří do spíže, na balkon nebo na zahradní terasu.

Nicméně při běžném použití, jako například u dveří do pokojů nebo ložnic, se nemusíte obávat náročné údržby, protože skleněné dveře od špičkových výrobců jsou upravené tak, že péče o ně je velmi jednoduchá. Například pískované skleněné dveře z řady GlassLine společnosti Hörmann jsou opatřené funkčním ochranným nanonátěrem, který zabraňuje usazování nečistot. Hodí se tak i do domácnosti, kde žijí děti, protože dveře jsou v bezpečí například i před otisky jejich špinavých rukou.

Zvolte tedy také pěkné „doplňkové“ prvky, jako jsou kliky, zárubně, kování, zámky apod. Vždy si pořizujte dveře kvalitní značkové, v nabídce špičkových firem najdete modely v různých cenových relacích a s různými povrchovými úpravami.