Stavební práce patří mezi rizikové. Jak se obléct bezpečně i funkčně?

Zatímco dříve bylo pracovní oblečení nutným zlem, dnes můžete sáhnout po špičkových materiálech, o kterých nebudete během práce téměř vědět. Kromě pohodlí vám dopřejí i bezpečí a skvělý vzhled. Co vám nesmí chybět v šatníku?

Práce na venkovní stavbě znamená fyzicky namáhavou práci v jakémkoliv počasí. Snadno se tak stane, že zakopnete o lopatu, šlápnete na hřebík, poraníte se o roxor nebo postavíte do cesty velkému stroji. I proto se neobjedete bez pořádného pracovního oděvu – nejen kvůli předpisům, ale především na ochranu vlastního zdraví.

Bezpečnostní trojice, bez které hrajete na staveništi ruskou ruletu
Na stavbě byste měli být vidět. Tak aby vás přijíždějící stroj spatřil už z dálky a řidič stihl zareagovat, a také proto, abyste o sobě s kolegy měli stále přehled. Dále byste měli být dostatečně chráněni oblečením – a nebojte, v moderních materiálech se nebudete zbytečně potit ani mrznout. Pracovní oděvy jsou totiž z podobných materiálů jako například oblečení na horskou turistiku, snadno si proto vyberete oblečení do jara, léta, na podzim i zimu.

Třešničkou na dortu je pak pracovní přilba, která zabrání těm nejvážnějším zraněním, a obuv, ve které se nesmeknete ani po dešti a nevadí, když v ní šlápnete na ostré předměty.

1. Montérky
Základem vašeho šatníku se stanou montérky. Dlouhé nebo krátké, s laclem i do pasu, a především s reflexními prvky. Montérky jsou navíc nesmírně praktické, bývají zesílené na kolenou, takže si můžete bez obav kleknout, a disponují kapsami na všechno – od metru až po mobilní telefon.

Když k montérkám doplníte pracovní bundu nebo vestu, budete jako ze žurnálu. Důraz je totiž kladen nejen na funkčnost, ale také na vzhled – tak abyste po práci mohli vyzvednout děti nebo vyrazit na úřad.

2. Přilba
Úrazy hlavy patří mezi nejzávažnější. Důležité proto je, aby vám přilba perfektně seděla a nijak vás neomezovala. Po čase ji nezapomeňte vyměnit za novou, i když nedošlo k mechanickému poškození – vlivem času a UV záření dochází k únavě materiálu.

3. Obuv
Na staveništi se nejvíce osvědčují kotníkové boty. Díky nim budete mít jistý krok a dostatek stability. Botám se dále podívejte na podrážku – měla by být pevná a nesmekavá. Pokud se pohybujete v méně náročném terénu, porozhlédnout se můžete také po polobotkách.

Pracovní obuv mnohdy kvalitou dohání outdoorové boty, a možná ji proto nesundáte ani ve volném čase.

Je potřeba něco dalšího?
Dle povahy práce, kterou vykonáváte, můžete doplnit výbavu o další ochranné pomůcky. Praktické jsou zejména chrániče sluchu, ochranné brýle nebo kvalitní rukavice. Abyste nemuseli do obchodu, poohlédněte se v e-shopu ARDON, kde naleznete veškeré vybavení na jednom místě.

 

Vzorové domy