Rekuperací chladu proti vysokým teplotám ve vnitřních prostorech

Přehřívání interiéru v letních parných dnech se stává opravdovým problémem pro nejednu českou domácnost. Zvyšování průměrných teplot v atmosféře má neblahý vliv na kvalitu našeho vnitřního prostředí. Jak se v našich domácnostech „neuvařit“?

Snaha ušetřit finanční prostředky za vytápění se promítla do norem pro zlepšení izolací obálky domu či zvýšených parametrů pro tepelnou prostupnost oken. To vše sice úspěšně pomáhá bránit v úniku tepla z interiéru v topné sezóně, ale ne pokaždé dokáže zabránit opačnému efektu – přehřívání vnitřních prostředí v létě.

A je to problém?
Rozhodně! Podle odborníků na zdravý spánek by mělo být v ložnici vždy zhruba o 3 až 4 stupně méně, než je obvyklá denní teplota v ostatních místnostech. Ideální teplota pro práci je pak 22°. Nesmí se zapomínat ani na důkladné větrání a udržování správné vzdušné vlhkosti – v zimě je optimální hodnota mezi 45 až 60 %, v létě pak kolem 40 až 55 %. Pokud zapomenete na ochranu před přehříváním interiéru, výsledek se neblaze podepíše na vašem pracovním výkonu či regeneraci.

Hlavním viníkem tohoto fenoménu je klima. Je skoro pravidlem, že teplotní rekordy jsou v současnosti na různých místech v Evropě překonávány a dá se očekávat, že teplejší období se budou vyskytovat stále častěji a budou trvat déle. Kromě globálního problému je další příčinou život ve městech. Urbánní celky s vysokou hustotou zástavby, s koncentrací dopravy nebo i administrativních budov zavdávají ke vzniku tzv. tepelných ostrovů. Velké prosklené plochy, zimní zahrady nebo verandy na jižní nebo západní straně domu mohou způsobit, že se obytné prostory mohou proměnit ve skleníky, do kterých se dá kvůli teplu sotva vstoupit. Kámen, beton a asfalt ve městě absorbují během dne velké množství slunečního tepla, zatímco v noci nedochází téměř k žádnému ochlazování prostřednictvím odpařování vlhkosti z půdy, rybníků nebo jiných povrchových vod. Tento efekt městských tepelných ostrovů způsobuje nárůst teploty až o 8 stupňů. Konstrukce domů se touto otázkou zatím dostatečně nezabývá. Zelené plochy jsou často příliš malé na to, aby mohly účinně ochlazovat rostoucí množství tepla.

Proč izolace nestačí
Důležité je vědět, že se vlastnosti běžně používaných tepelných izolací vlivem extrémních teplot mění, svojí roli ale hraje i barva fasády či střešní krytiny. V součtu všech těchto vlivů pak stoupá vnitřní teplota a s tím související negativní efekty tohoto jevu. Problém přehřívání interiéru se nejčastěji řeší častějším větráním či – pořád populárnějším – pořízením klimatizace, která ale není ani zdaleka samospasitelná, spíše naopak.

Nevýhody klimatizace
Klimatizace odstraňuje mnoho nevýhod spojených s otevřeným oknem, ale zároveň přináší také řadu nových negativních aspektů, a to jak pro jednotlivé uživatele, tak pro společnost jako celek. Klimatizace také nevyměňuje vnitřní vzduch, protože ten cirkuluje stále dokola. Masivní využívání klimatizačních jednotek významně zatěžuje rozvodnou síť a zvyšuje poptávku po elektřině – jejím pořízením tedy nešetříme ani peněženku, ani planetu. Přehřívání vyžaduje zásadnější řešení. 

Jak zabránit nežádoucím efektům?
Ideálním přístupem je vzít v úvahu metody snižování přehřívání již ve fázi návrhu a výstavby domu. To znamená vzít do úvahy orientaci domu vůči slunci, výsadbu stromů, stavbu střešních přesahů a zahrnutí ochrany proti slunci (konstrukční, přírodní nebo formou žaluzií), méně skla na fasádě a větrání během letních nocí (konstrukční). Společnost Zehnder, specialista na vnitřní klima, nabízí metodu vyváženého (rovnotlakého) větrání, které funguje samostatně, ale může také dobře doplnit klasickou klimatizaci. Tento systém výměny vzduchu dodává čerstvý venkovní vzduch, filtruje jej a upravuje na příznivější teplotu a vlhkost pro použití v domácnosti. Množství aktivně přiváděného čerstvého venkovního vzduchu a aktivně odváděného použitého vnitřního vzduchu je naprosto stejné, tedy vyvážené.

Rekuperace chladu v horkém létě
Během horkého léta funguje rekuperační jednotka opačně. Zjednodušeně řečeno, teplota z relativně chladného vzduchu z interiéru se přenáší do teplejšího, venkovního vzduchu. To umožňuje udržet chladnější pokojovou teplotu v domě po delší čas. Jinými slovy se systém nyní stal jednotkou rekuperace chladu.

Jeden systém (nejen) pro klidný spánek
Systém účinného větrání tedy pomáhá díky zpětnému získávání energie v zimě prostor vytápět a v létě ochlazovat. Zajišťuje tak uvnitř celoročně komfortní teplotu, samozřejmě s podporou topného a případně také chladicího systému. Podívejte se, jak funguje systém komfortního větrání Zehnder v jednotlivých ročních obdobích.

Ukázalo se, že rovnotlaké větrání je účinnou a ke klimatu šetrnou metodou, jak udržet vnitřní klima obyvatelné a zdravé.

Zajímá vás více? Při online semináři byly představeny hlavní výhody řešení Zehnder. Shlédněte jeho záznam.

GALERIE OBRÁZKŮ