Moderní tepelná čerpadla Stiebel-Eltron umí vytápět i chladit

Zájem investorů o vytápění objektů tepelnými čerpadly u nás neustále roste. A neplatí to jen u novostaveb, ale i u rekonstruovaných bytových a rodinných domů.
Chování zákazníků v ČR tak kopíruje vyspělý evropský trh, na kterém je každoročně instalováno přes 1,3 milionu tepelných čerpadel.

Na našem území je jich v provozu již přes 130 tisíc. Oblibu u zákazníků si získala velmi tichým a extrémně levným provozem, díky čemuž se stala standardním zdrojem tepla, stejně jakým byly dříve plynové kotle.

Německá firma STIEBEL ELTRON přišla na trh s tepelnými čerpadly pro rodinné domy jako první na světě již v roce 1976.

Dnešní tepelná čerpadla vzduch – voda řad HPA-O 7/ 10/ 13 C Premium, HPA-O 4/ 6/ 8 CS Plus, WPL 09/ 17 ICS / IKCS classic, WPL 13/ 18/ 24 E a WPL 13/ 18/ 24 cool i WPL 19, 24, 47 a 57 nebo tepelná čerpadla země–voda VPF 04 až 16, WPC 04 až 13, obě řady též v provedení cool pro letní chlazení a také kombinované ventilační jednotky LWZ 5/8 Premium na bázi tepelného čerpadla vzduch-voda s funkcí chlazení, dávají široký výběr možností. Zvolit můžeme kupříkladu vnitřní provedení, kdy se tepelné čerpadlo vzduch - voda postaví do technické místnosti a na fasádu jsou vyvedeny pouze dvě vzduchové mřížky nebo venkovní, kdy je jednotka postavena někde na zahradě. Obě provedení mají své výhody: vnitřní nenarušuje pohled na fasádu domu, u venkovního se nemusíme starat o přívod vzduchu.

Moderní tepelná čerpadla jsou nejúčinnějším zdrojem vytápění

Tepelná čerpadla systému vzduch-voda STIEBEL ELTRON, která představují špičku v oboru, to potvrzují. Jejich účinnost je vyjádřena sezónním topným faktorem (SCOP) 4-5, což ve skutečnosti znamená, že z pouhé čtvrtiny tepla, které pro dům nakoupíme ve formě elektřiny získáme zbývajících 75 %  zdarma jeho odebráním z venkovního vzduchu.

Problémem již dnes není ani hluk. Moderní čerpadla musí splňovat nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. „Pro vnitřek domu platí limit čtyřicet decibelů ve dne a třicet decibelů v noci,“ připomíná David Šafránek, odborník firmy STIEBEL ELTRON na tepelná čerpadla s tím, že podle zákona nesmí být dva metry od fasády sousedů hluk vyšší než padesát decibelů přes den a v noci ještě o deset decibelů méně. Tepelná čerpadla STIEBEL ELTRON jsou však velmi tichá a jejich provozní hluk je obdobný jako u ledničky.

Tepelná čerpadla Siebel-Eltron umí i chladit

Zájem o tepelná čerpadla roste i díky pokročilým adaptivním regulacím, které se starají o tepelný komfort domácností celoročně. Čím dál žádanější je kupříkladu přichlazování interiérů topnou soustavou v horkých letních měsících.

V kombinaci s chytrými termostaty umí regulátor vyhodnotit teplotu i relativní vlhkost a tedy i přesný aktuální rosný bod.

U objektů s podlahovým vytápěním získáváme komfortní chlazení bez nutnosti pravidelného čištění vzduchových filtrů a bez hlukové zátěže obvyklé u nástěnných klimatizačních systémů, kde se navíc musí řešit odvod kondenzátu z každé nástěnné jednotky.

Díky tomu můžeme také v průběhu léta ochlazovat topná tělesa například na 18 °C bez sebemenšího náznaku vzdušné kondenzace na površích těles, čímž dochází ke snižování vnitřní teploty interiéru.

Chladící výkon, dodaný topnou soustavou, sice nikdy není tak velký jako z klimatizace, jeho velká výhoda ale spočívá v již zmiňované naprosté bezhlučnosti a nízké ceně. Navíc je dobré si uvědomit, že ochlazení interiéru o více než 8 °C oproti venkovní teplotě způsobuje organizmu teplotní šok a není příliš zdravé. Další výhodou plošného chlazení je také to, že v místnosti nedochází k proudění studeného vzduchu, což činí pobyt v interiéru mnohem přirozenějším a příjemnějším.

GALERIE OBRÁZKŮ