Ovlivní měnící se klimatické podmínky v budoucnu dosavadní navrhování a konstrukční řešení střech?

Nároky na konstrukce střech a střešních plášťů stoupají. Důvodem jsou velmi časté extrémní výkyvy počasí. Více méně již pravidelně se i v našich zeměpisných šířkách vyskytují silné přívalové deště, velké změny teplot způsobují vznik větrů mnohem větší intenzity až na úrovních orkánů a rychlé střídání tepla a mrazu zatěžují střešní krytiny nebývalou měrou.

Často jsme tak svědky poruch střech, kdy zejména silné nárazy větru dokáží srolovat plechové dílce střešní krytiny ze střechy či doslova „vysát“ střešní tašky volně položené na laťování.

Měnící se povětrnostní podmínky do značné míry v nejbližší budoucnosti ovlivní i navrhování a konstrukční řešení střech a střešních plášťů. Mnohem větší důraz bude zřejmě kladen na lepší kotvení střešních prvků ve skladbě střech i robustnost a stabilitu podstřešních konstrukcí.

Odlišný přístup lze očekávat od výrobců střešních krytin i v oblasti barevného ztvárnění střech. Kupříkladu zatím co nyní v barevném řešení střech domů jsou u investorů velmi populární střešní krytiny v černé barvě, se stoupajícími teplotami a horkými suchými léty se bezesporu jejich chování bude i v tomto směru měnit. Až o 20% vyšší teplota na povrchu střech s tmavou střešní krytinou se samozřejmě více promítá do podstřešní konstrukce a obytných podkroví domů, což sebou přináší zhoršení podmínek pro bydlení a vyšší nároky na jejich chlazení.

Tvarové řešení střech a jejich využití
Střechy podle tvaru zastřešení dělíme v zásadě na šikmé a ploché. U šikmých střech jsou možnosti tvarového řešení širší, od nejjednodušší sedlové střechy, až po střechy valbové, mansardové či ve tvaru jehlanu.

V oblasti výstavby rodinných domů se v našich podmínkách těší stále největší oblibě šikmé střechy. Ty jsou nejčastěji konstruovány jako střechy dvouplášťové, kdy vrchní vrstva střechy plní hydroizolační funkci a nad stropem místnosti, buď mezi krokvemi nebo nad krokvemi, je umístěna tepelná izolace. Ta zamezuje promrzání podkroví v zimě a v letních měsících  brání průniku horka do podstřešních prostor. Tato skladba střechy umožňuje využití atraktivních půdních prostor k bydlení. K výhodám šikmých střech patří rychlý odvod srážkové vody z povrchu střechy a lepší rozložení váhy sněhu při sněhových kalamitách. Z architektonického hlediska umožňuje šikmá střecha širokou variabilitu tvarových i barevných řešení, která dokáží významně ovlivnit originalitu výtvarného řešení domu.

Velkou oblibu u nás v posledních letech získaly i moderně pojaté funkcionalisticky řešené rodinné domy. Funkcionalistický styl se vyznačuje především jednoduchými, strohými tvary, volnou prostorovou dispozicí interiéru a instalací pásů posuvně-zdvižných oken na celou výšku podlaží. S tímto architektonickým směrem vyznávajícím jasné a přímé linie nejlépe koresponduje plochá střecha. Také ploché střechy jsou dnes nedílnou součástí obvodového pláště a v jejich skladbě proto nesmí chybět dostatečná vrstva tepelné izolace, která je ze spodní strany chráněna proti z interiéru pronikající vlhkosti parotěsnou zábranou a shora je přes ni kotvena hydroizolační vrstva.

Nejčastěji používané střešní a hydroizolační systémy
Tvar střechy a zejména její sklon do značné míry předurčují i její materiálové provedení. U tvrdých skládaných střešních krytin, jakými jsou například keramické nebo betonové střešní tašky se sklony střech pohybují na úrovni od 22° do 45°. U plechových krytin imitujících střešní tašky je tento sklon 15°a u hladkých plechových krytin na drážky je to pak 7°. Asfaltové šindele pak umožňují sklon střechy na úrovni až 18°. Za strmé střechy jsou považovány střechy se sklonem nad 45°.

Pro nejběžnější sklony šikmých střech do 45°se u nás nejčastěji používají tvrdé skládané střešní krytiny. K nejoblíbenějším z nich patří keramické pálené střešní tašky a betonové střešní tašky. Méně časté je ukončení střech vláknocementovými šablonami.

Keramické a betonové střešní tašky jsou na náš trh dodávány jako ucelený střešní systém. To znamená, že vedle základních tašek jsou k jednotlivým typům tašek dodávány také tašky krajové, hřebenáče i různé speciální tašky, jakými jsou například tašky prostupové, větrací apod.), ze kterých lze komfortně vytvořit dlouhodobě trvanlivé a vysoce efektivní zastřešení domu.

Trendem v oblasti skládaných šikmých střech jsou v poslední době realizace střešních plášťů ze střešních tašek jednoduchého plochého tvaru, které nejlépe vyhovují rodinným domům moderního střihu.

U skládaných střešních krytin jsou také stále více poptávány střešní tašky opatřené povrchovými úpravami. U keramických tašek jsou to lesklé glazury a matné engoby, u betonových tašek jsou tašky upravovány akrylátovým nástřikem.

Povrchové úpravy prodlužují životnost tašek a znemožňují ulpívání nečistot na jejich povrchu, čímž zajišťují jejich dlouhodobě neměnný krásný vzhled.

Velmi odolným, trvanlivým a esteticky zajímavým řešením šikmých střech je jejich provedení z ušlechtilých hliníkových střešních krytin. Kvalitní hliníkové střešní krytiny se vyznačují mimořádnou odolností a trvanlivostí. Některé typy těchto střešních krytin disponují systémem patentovaných skrytých příchytek, díky kterým dokáže střecha odolat nárazům větru až do rychlosti 230km/hod. Hliníkové střechy jsou navíc rezuvzdorné a lehké. To usnadňuje pokládku a minimalizuje nároky na podstřešní konstrukci. Hliníkové střešní krytiny renomovaných výrobců jsou opatřeny barevnou povrchovou úpravou, která je dostupná v mnoha odstínech a na její stálobarevnost je poskytována záruka až 40 let.

U plochých střech jsou stále více využívány hydroizolační systémy na bázi PVC. Je tomu tak z důvodu jejich velmi snadné a rychlé montáže, dlouhodobé životnosti a minimálních nároků na údržbu.

Za více než 30.let fungování svobodného stavebního trhu se u nás vyprofilovala prověřená skupina výrobců a dovozců velmi kvalitních střešních krytin, které pokud jsou řemeslně odborně zpracovány, ochrání Vaše obydlí po dlouhá desetiletí.

Ivo Románek

GALERIE OBRÁZKŮ