Cihlová dlažba zámku Maleč na Vysočině sluší

Tagged under Lipea

Počátkem října se rozjel náš redakční vůz směrem Východní Čechy. Naším cílem se stal zámek Maleč, který se nachází na Vysočině nedaleko Chotěboře.

Nádvoří a pochůzí komunikace zdejšího zámku jsou totiž vydlážděny pravou cihlovou dlažbou a nás zajímalo, jak bude dlažba působit v kontrastu s obnovenou, památkově chráněnou budovou zámku.

Po krátkém předchozím telefonátu nás u brány do zámku přivítal jeho majitel, pan Václav Macháček - Rieger a ihned nás pozval dál. Cihlový chodník začínal hned za vstupní bránou, aby za nárožím zámku plynule navázal na mohutné nádvoří v jeho průčelí.

Na naši otázku, jak se člověk stane majitelem zámku pan Václav odpovídá s naprostou samozřejmostí a přirozeností sobě vlastní. „Je to rodinné dědictví, které jsme získali zpět v restituci.“ Krátce na to již sahá po albu fotografií a ukazuje nám, v jak zuboženém stavu zámek převzali a pokračuje. „Když jsme tu se ženou poprvé přijeli a viděli to dílo zkázy, tak jsme si mysleli, že to nikdy nemůžeme dát dohromady. Nakonec jsme si řekli, že je to náš osud, přestěhovali jsme se sem z Prahy a pustili se do nákladné a náročné rekonstrukce zámku. Uvést ho do tohoto stavu nás stálo skutečně enormní úsilí“, říká pan Václav Macháček – Rieger.

Na naši otázku, proč se rozhodli vydláždit průčelí zámku cihlovou dlažbou říká: „V průběhu rekonstrukce byla před zámkem nezpevněná plocha. Po deštích zde stála voda a byla zde i spousta bláta. Dlouho jsme přemýšleli, jaký materiál pro vydláždění nádvoří zámku zvolit. Nakonec jsme se rozhodli pro cihlovou dlažbu, která má tradici po mnohá staletí a historickou budovu zámku výtvarně výborně doplní. Toto řešení se nyní ukazuje jako velmi hezké, praktické i trvanlivé. Navíc nádvoří je tak velké a cihlová dlažba tak stabilní a rovná, že si zde s vnučkami občas pinkneme i tenis,“ dodává s úsměvem pan Václav.

Když se posadíme na jednu z týkových laviček před zámkem, musíme jím zvolenou volbu materiálu pro vytvoření nádvoří jen pochválit. Jeho rozloha 450m2 je skutečně impozantní a cihelná rustikální dlažba ve tvaru hranolu s názvem TERRA ROMA ANTICA se před zámkem vyjímá, jako by zde byla od nepaměti. Kompletní dodávku dlažby a odborné poradenství při realizaci této akce poskytla společnost Lipea s.r.o. se sídlem v České Lípě, která se na dodávku lícových cihel, cihlových obkladových pásků a cihlových dlažeb úzce specializuje.

A co říci závěrem? Dva velikáni Českého národa, kteří zámek svého času obývali a kterými byli politik František Ladislav Rieger, a jeho zeť, také politik, spisovatel a dějepisec František Palacký, by z díla jejich následovníka pana Václava Macháčka Riegera měli bezesporu neutuchající radost. Pokud se chcete o jejich životě i zámku dozvědět více, neopomeňte jej při Vaší cestě přes Vysočinu rozhodně navštívit.

Ivo Románek

GALERIE OBRÁZKŮ